A virtualizáció előtérbe kerülése

Divatos mondás, hogy az IT világában csupán egyetlen dolog állandó, mégpedig az, hogy semmi sem állandó. Minden pillatok alatt változik. És ahogy a termelő vállalatoknál előtérbe került az outsourcing, mint a termelő egységek kihelyezése egy munkadíj szempontjából előnyösebb országba, úgy az informatika világában is egyre népszerűbbé váltak a virtualizációs szolgáltatások, amelyekkel költség és szakértelem szempontjából előnyösebb helyre „szervezik ki” számítógépes erőforrásaikat.

A virtualizáció egyben az a szemléletmód, amely fontosnak tartja az informatikai rendszerek összetevőinek egymástól való függésének csökkentését: mint egy játék elemeit, tetszés szerint lehessen őket mozgatni és bővíteni, anélkül, hogy a játék menete megváltozna.

Miért előnyös a virtualizáció?

Mivel a virtualizáció által nő a rendszer rugalmassága, csökken a függőség, és a változtatásokhoz szükséges idő. A virtualizáció különböző formái teszik lehetővé, hogy a számítógépek, informatikai rendszerek szabad kapacitását optimalizálják azáltal, hogy több virtuális gépet futtatnak elkülönítve az adott fizikai háttértárolón. Azért érdemes virtualizálni a vállalat informatikai környezetét, mert jelentős költségeket takaríthatunk meg vele. Kevesebb hardvert kell vásárolni, így csökken a beruházás összege, és az üzemeltetés és a karbantartás költsége sem a vállalatot terheli többé. A különböző virtualizációs szolgáltatások révén távoli hozzáférést lehet biztosítani az alkalmazottaknak, akik így otthonról, külföldről is dolgozhatnak.

Rate this post