A leggyakoribb felújítási munkálatok a különféle otthontípusokban

kádárkocka felújítása és kifestése

Egy átfogó házfelújításról sokunknak az elhúzódó munkálatok és a magas költségek jutnak eszükbe, a legtöbben pedig azt sem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá egy átalakításhoz. A valóságban viszont otthonunk korszerűsítése egy gyorsan megtérülő befektetés, amellyel egyszerre csökkenthetjük a rezsiköltségeinket, és tehetjük kényelmesebbé, biztonságosabbá otthonunkat, miközben az ingatlan piaci értéke is növekszik.

De milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, hogy befektetésünk ténylegesen megtérüljön? Miben különbözik egy kádárkocka felújítása, egy új típusú családi ház, vagy egy panellakás átalakításától? Cikkünkben a különböző háztípusok egyedi jellemzőit járjuk körül.

A kádárkocka felújítása

A köznyelvben kádárkocka néven ismert, a szocializmus 70-es, 80-as éveiben épült egységes, sátortetős ház a vidéki Magyarország emblematikus épülete.

A kádárkockák nemcsak a maguk idejében örvendtek nagy népszerűségnek: az épületek az elmúlt években reneszánszukat élik, és ma is több százezer család lakik ilyen házakban. A BMI Bramac reprezentatív felmérése szerint a kádárkockák tulajdonosainak több, mint a fele végzett már valamilyen felújítást a burkolatok cseréjétől, egészen a tetőcserén át a ráépítésig. 

A szigetelés korszerűsítése

A kádárkockák gyakran eleve hiányos szigeteléssel épültek, 40-50 év távlatában pedig a fűtéskorszerűsítés vagy a vízcsövek cseréje is indokolttá válhat. Éppen ezért, a kárdárkocka felújítása nemcsak környezettudatosabbá és kényelmesebbé teheti otthonunkat, de már rövid távon is számottevő mértékben csökkentheti a rezsiszámlánkat.

Ha az épület hőszigetelését szeretnénk javítani a nyílászárók cseréje mellett, olyan nagyobb szabású munkákra is fel kell készülnünk, mint a tető és a kémények megújítása, a pince szigetelése, vagy a kádárkocka teljes külső szigetelésének korszerűsítése.

tető felújítás

A tetőszerkezet javítása

Egy elavult tetőszerkezet cseréje javítja a hőszigetelést és csökkenti az energiaköltségeket, egy régi, elhanyagolt kémény pedig nemcsak több energiát használ, de balesetekhez is vezethet.

A kádárkockák esetében sajnos jellemző, hogy hiányzik a megfelelő külső szigetelés. Ennek rendbehozatala ugyan komolyabb pénzügyi befektetést igényel, viszont jelentősen javítja az egész ház hőhatékonyságát.

A padlás beépítése

Otthonunk energiahatékonyságának fokozásával már önmagában sokat tehetünk az általános komfortérzet növeléséért. Ez a háztípus azonban mai szemmel szűkösnek bizonyulhat, különösen ha otthonunk a klasszikus, csekély alapú 8×8 méteres kialakítású kádárkocka.

A BMI Bramac felmérése szerint az ilyen házakban lakók több, mint 80%-a tervezi a tetőtér beépítését vagy ráépítését. A kádárkocka bővítése mögött számos ok állhat, a családunk bővülésétől kezdve a home-office munkavégzésig. Egy kihasználatlan padlástér beépítésével vagy egy új szint felhúzásával, akár több új szobát is kialakíthatunk otthonunkban, és így saját igényeinkre szabott, tágas és modern lakóhelyet hozhatunk létre.

Családi ház

Egy családi ház átalakítása sok lépcsős folyamat, amelynek szintén része lehet a fűtés korszerűsítése, a szigetelés megújítása vagy a nyílászárók cseréje. Egy többszintes, kertes ház esetében azonban olyan plusz terekre is gondolnunk kell, amelyek egy lakásfelújításnál nem merülnek fel.

A kert átalakítása

Egy családi ház átfogó felújításának a kert újragondolása is részét képezheti. Ide tartozhat a kerítés javítása, a kerti utak és a teraszok áttervezése, de a növények cseréje, a fák visszavágása vagy ültetése, és más kertészeti munkák is. Ezek az átalakítások mind növelhetik a háznak az értékét.

A terasz és az erkély

Egy terasz vagy egy erkély javítása nemcsak esztétikai és kényelmi szempontból fontos, hiszen egy elöregedett, régi korlát balesetek forrása is lehet. Az ereszek és a vízelvezető rendszerek modernizálásával megelőzhetjük a beázást, a burkolatok cseréjével összességében javíthatjuk otthonunk élvezeti értékét.

A garázs korszerűsítése

A garázs átalakítása nagyságrendekkel emelheti otthonunk élvezeti értékét, legyen szó az ajtó cseréjéről, a padló újraburkolásáról vagy a világítás modernizálásáról. Az elektromos rendszer megújításával, automata funkciók beszerelésével biztonsági szempontból sokat tehetünk otthonunkért, arról nem is beszélve, hogy egy modern garázs a ház piaci értékét is emelni fogja.

Panellakás

Az 1960-as és ’80-as évek között Magyarország-szerte rengeteg panelházat húztak fel, és ma is mintegy 800 000-en ilyen lakásokban élnek hazánkban. Az ipari szabványok alapján épült, 50-60 m2-es otthonok felújítása már a panellakások kora miatt is indokolt: nem csak a már alkalmatlan szigetelés okozhat gondot, de akár a vízvezetékek és a fűtésrendszer cseréje is fontos lehet.

A fűtésrendszer felújítása

A panellakások melegéről leggyakrabban központi fűtés gondoskodik. Sokan nemcsak a magasabb költségek miatt váltanának a távfűtésről, de a hőszabályozás hiánya miatt is. A jellemzően túl magas beltéri hőmérséklet energiagazdálkodási szempontból sem ideális, de egészségünknek sem tesz jót.

A távfűtésről egyéni mérőórás fűtésre, vagy akár elektromos hőmérséklet-szabályozásra való áttéréssel csökkenthetjük a költségeket, miközben otthonunk kényelméért is sokat tehetünk.

szoba felújítás

A nyílászárók cseréje

Egy panellakás mára akár 50-60 éves is lehet, az eredeti ajtók és ablakok hiányos szigetelése pedig nemcsak diszkomforthoz, de jóval magasabb fűtésszámlához is vezethet.

Ha egy régi ablakkeret még jó állapotban van, csak nehezen záródik, egy felújítás is elég lehet, ahhoz azonban, hogy a rezsiköltségeket is hatékonyan csökkentsük, érdemes az üveget is lecserélni. A hidegben párásodó ablakok jól jelzik a szigetelés hiányát, ilyenkor érdemes két rétegű üveggel ellátott műanyag ablakra cserélni a nyílászárókat.

Az elavult csatornarendszerek cseréje

A több évtizedes, elhanyagolt vezetékek alacsony víznyomáshoz, rossz minőségű csapvízhez, de súlyos esetben akár csőtöréshez is vezethetnek. 

A régi vezetékek cseréje egészségügyi és biztonsági szempontból egyaránt fontosak. A csőrendszerek modernizálásával karbantarthatjuk a vezetékeket, javíthatunk a víz minőségén és a járulékos vízveszteséget is minimálisra csökkenthetjük.

Összegzés

Legyen szó a kádárkocka bővítéséről, egy családi ház, vagy panellakás újratervezéséről, egy otthonfelújítás mindig megtérülő befektetés. Egy szakember segítségével végzett, pontos állapotfelmérést követő munkálatokkal nagyságrendekkel csökkenthetjük havi rezsiszámlánkat, növelhetjük otthonunk komfortját, és a jövőbeli lakáskiadás vagy eladás esetén is kedvezőbb piaci pozícióból indulhatunk.

Rate this post