Korcsolya élezés – így ápold a korcsolyád

műjégpálya annoŐsztől tavaszig korcsolya szezon van. Nem számít, hogy télen esik-e a hó vagy meleg van, szerencsére számos jégpálya van ezen időszakban nyitva, ahol élhetnek szenvedélyüknek a korcsolya vagy a jégkorong szerelmesei.

Azonban rendesen alátehet az élménynek, ha a legfőbb kellék, a korcsolya nincs karban tartva. Megmutatjuk, hogy mire figyelj oda!

Téli sportok régen és ma


Biztosan sokan emlékszünk azokra a telekre, amikor még hideg volt és esett a hó. A Fortepanon számos ilyen képet találhatunk:

szánkózás a budai Frankel Leo úton

szánkózás a budai Frankel Leo úton

a műjégpálya

a műjégpálya

korcsolyapálya a Teleki Blanka gimnázium udvarán

korcsolyapálya a Teleki Blanka gimnázium udvarán

Mostanában azonban a síelés szerelmesei is nehezen találnak megfelelő síterepet, sőt még szánkózni sem lehet igazán. A korcsolyázás, azonban megmaradt a számos koripályának köszönhetően.

Hogyan tartsuk karban a korcsolyánkat?

A korcsolyázáshoz nem kell sok felszerelés:

  • meleg ruha – de vegyük figyelembe, hogy a mozgás közben kimelegedünk
  • kesztyű – nagyon fontos, mert, ha elesünk akkor kisebb asz esély arra, hogy baleset történjen az ujjainkkal (nehogy átkorizzanak rajta)
  • egy jó korcsolya
  • és persze forralt bor 🙂

A korcsolyát sokan 9-10 hónapig elő sem veszik.

Sokszor büdös is lehet és rozsdás is amikor elővesszük. Ezért minden használat után érdemes jól kiszárítani és letörölni.

Ha vizesen tettük el, akkor benne van a pakliban, hogy berozsdásodik az éle. Nem csak az él külseje, hanem a csúszófelület is. Ilyenkor jégrelépést követően igazán nagyot „firkálhatunk”, mert nem úgy csúszik a korcsolya, ahogy megszoktuk. Így mindenképpen érdemes megélezni a korcsolyát!

Korcsolyaélezés

A korcsolya éle nem egy V alak, hanem egy fordított U. Így teszi lehetővé, hogy kanyarodás és hajtás közben ne csússzon ki a lábunk. H nem fordított U, hanem lapél vagy normál U az alakja, akkor biztos nem lesz nagy élmény a korcsolyázás, mert ki fog csúszni a lábunk.

Ekkor jöhet a korcsolya élezés!

Ezt mindig bízzuk szakemberre, ugyanis egy szezonban a használattól függően elég néhányszor megéleztetni a korcsolyát.

Korcsolya élezés egész évben van a Jégkertben, a Budai Jégpályán. Bővebb információt itt találsz a korcsolyaélezésről.

A korcsolyát élezhetik géppel vagy kézzel. Erről íme egy videó:

 

Fotók: Fortepan