Mindent a rotavírus elleni oltásról

rotavirus-tuneteiA rotavírus rengeteg gyermek és persze szülő életét keseríti meg. A rotavírus tünetei, azaz a hányás és a hasmenés, esetlegesen a bágyadtság, acetonos lehelet és étvágytalanság jelezte kiszáradás adott esetben ráadásul komolyan veszélyezteti a gyermek egészségét, ezért is javallott beadni a rotavírus elleni védőoltást. Persze számos kérdés merül fel a rotavírus elleni oltással kapcsolatban, ezeket igyekezzük megválaszolni. A vakcina beadásának – a többi védőoltással ellentétben – nemcsak alsó, hanem felső korhatára is van. A kétadagos Rotarix oltást hathetes kortól 24 hetes életkorig szabad alkalmazni, ennél idősebb korban nem.  A rotavírus fertőzés elleni védőoltás a második adag beadását követően két héttel már védelmet biztosít a fertőzés súlyos formája ellen. A beadás fájdalommentes, mert szájon át történik.

Kötelező-e a rotavírus elleni oltás?

Bár a rotavírus elleni oltás hazánkban nem tartozik a kötelező védőoltások közé, a gyermek védelme miatt érdemes azt választani. Amennyiben viszont megtörtént a baj, és a kicsi elkapta a betegséget, a rotavírus fertőzés kezelésekor fokozottan ügyelni kell a folyadék- és ásványianyag-bevitelre, mert a hányással és a hasmenéssel éppen ezekből veszít túl sokat a kicsi.

 

Referencia:

Dennehy PH. Infect Dis Clin North Am. 2015 Dec;29(4):617-35.

http://www.nhs.uk/Conditions/Dehydration/Pages/Symptoms.aspx

 

Bővebb információ: http://www.rota.hu

 

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Rotarix vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasmenés, ingerlékenység

Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetében fordul elő): hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása.

 

Ha mellékhatást észlel, vagy bármely mellékhatás súlyossá válik, illetve a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, azonnal értesítse orvosát. Kérjük, hogy a mellékhatást jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36 (1) 22-55-300 telefonszámon!

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/ROT/0024/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016. 05.24.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017. 05.24.

OGYÉI engedélyszám:OGYÉI/28520-2/2016

Rate this post