Gyökérkezelt fog fehérítése

gyokerkezelt-fog-feheritesA gyökérkezelés fontos fogászati beavatkozás, ám a fog „karbantartása” nem fejeződik be ezzel a betegtől nagy türelmet igénylő feladattal. Az elhalt vagy gyökérkezelt fogak ugyanis a legtöbbször elszíneződnek, amely komoly esztétikai gondot okoz a páciensnek. Gondoljunk csak bele: a szép, rendezett szájban ott éktelenkedik az elszíneződött fog. Éppen ezért fontos feladat a gyökérkezelt fog fehérítése.

Hogyan lehet a gyökérkezelt fogat fehéríteni?

Többféle lehetőség kínálkozik a megoldásra. A régen gyökérkezelt fog fehérítése kivitelezhető csapos megerősítésű fémkerámiával vagy cirkónium koronával. A fiataloknál, szép, rendezett szájban egy-egy fog esetén pedig érdemes belső fogfehérítéssel próbálkozni. A Homodent-Medicalban lehetséges, hogy a gyökérkezelt fog fehérítését az egész fogsor fehérítésével azonos időben végzik, persze külön eljárással. Illetve, lehetséges, hogyha a szomszédos fogak színe megfelel a páciensnek, akkor önállóan fehérítik a gyökérkezelt fogat.

Mi az első lépés a fogfehérítésnél?

Bárhogyan is történik a gyökérkezelt fog fehérítése, első lépésként röntgenfelvétellel ellenőrzik a gyökértömés épségét, s adott esetben cserét javasolnak. A fehérítés során a megtisztított üregbe gyári fehérítő anyagot helyeznek, ideiglenes töméssel lezárják a fogat, s néhány nap különbséggel két-háromszor megismétlik a folyamatot. A gyökérkezelt fog fehérítésének leghatékonyabb módszere, ha belsőleg és a fog felszínére is felviszik a fehérítő anyagot.

5/5 - (2 votes)