Mi is valójában a bárányhimlő?

baranyhimloGyermekes családok tudják, mi is az a bárányhimlő, de nem árt pontosan jellemezni hazánk leggyakoribb bejelentett fertőző betegségét.

A cseppfertőzéssel terjedő bárányhimlőn jellemzően az óvodáskor végéig átesnek a gyermekek.

Jellemző bárányhimlő tünetek

A betegség tünetei a láz, a rossz közérzet, a gyengeség, a fejfájás és az étvágytalanság. Jellemzően 14 napos lappangási időszakot követően jelentkeznek a bárányhimlő legkellemetlenebb tünetei, a viszkető kiütések, amelyek hólyagos, majd pörkös kiütésekké válnak. A gyermek természetesen nehezen viseli ezeket, nem mindig képes betartani az utasítást, hogy ne vakarja el az egész testen, még a nyálkahártyákon is jelentkező kiütéseket. A bárányhimlő kezelését ezért hasznos a kicsik körmének levágásával kezdeni, hogy nehezebben férjen a kényes területekhez. A langyos zuhany a viszketést, a láz- és fájdalomcsillapító az egyéb tüneteket enyhíti, ha azonban a gyerek gyenge, erősen köhög, netán hány, a kiütések elfertőződnek javallott orvoshoz fordulni.

Bárányhimlő elleni oltás a betegség ellen

A bárányhimlő alapvetően enyhe lefolyású betegség, ám olykor kórházi kezeléssel, netán súlyosabb szövődményekkel jár. Éppen ezért hasznos a megelőzése. A bárányhimlő elleni oltást két adagban adják be, amely így megfelelő védelmet nyújt a betegség ellen. A vakcinát még azelőtt érdemes kérni, hogy közösségbe kerülne a kicsi.

 

Bővebb információ: http://www.baranyhimlo.hu

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/VAR/0011/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016.04.11.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.04.11.

OGYÉI engedély száma: OGYÉI/19080-2/2016

Rate this post