Poloskainvázió Magyarországon 2020 – poloska fajták

Zöld vándorpoloska kép: wikipedia

Nyilván mindenki tapasztalta már, hogy a korábban nem rég látott mennyiségben igyekeznek a lakásba, irodába, épületbe jönni a poloskák.

Ahogyan több hírportál is beszámolt róla, utoljára nyolc éve tapasztaltak az Alföldön akkora poloskainváziót, mint most, de az országban mindenütt érzékelhető, hogy a poloskák emberközeli helyeken igyekeznek menedéket keresni a közelgő hideg elöl. A poloska fajták közül többet is ismerünk.

Poloska fajták

ágyi poloska: wikipediaAz utálatos, kellemetlen vendég az ágyi poloska, amelyet csak kínkeservesen lehet elűzni a lakásból. Most azonban legnagyobb számban a zöld, afrikai eredetű vándorpoloskát láthatjuk. Jellemző, hogy a különböző poloskafajták a veteményesekben, kertekben okoznak kárt.

Poloska a veteményesben

A poloska a paradicsom, a paprika és más bogyós terményeken szívásnyomot, vagy kifehéredő, netán sötét foltokat hagy. Nemcsak a károkozás, hanem a bűzös váladék miatt sem kedvelt a poloska. A poloskafajtákban közös, hogy nehéz ellenük védekezni, de itt egy növény, ami segíthet a kertben a poloskák ellen!

Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

poloskaÉrdemes lehet vízsugárral lemosni vagy sűrű szövésű, de a napfényt és vizet átengedő hálót húzni a zöldségek fölé, de a motoros lombszívóval is el lehet tüntetni a poloskákat. A lakásban viszont óvatosan bánjunk a poloskával, mert könnyen ránk eresztheti bűzös váladékát. Nem jó hír, hogy az elmúlt években egész nagyméretű poloskafajták is megjelentek Magyarországon, amelyek nemcsak kártékonyak és büdösek, hanem a növényi vírusokat is terjesztik. A poloskák egyébként a klímaváltozás miatt indultak el a trópusoktól észak felé, ezért is tapasztalhatjuk a poloskainváziót.

 

4.4/5 - (9 votes)